• 1

J Hoeben Zwartsluis 1ste Ruffec Sector 4

J Hoeben Zwartsluis
1ste Ruffec Sector 4

J Hoeben

Dinsdagavond werden de duiven ingekorfd voor de 4de middaglossing van 2011. Vele liefhebbers maakten hier optimaal gebruik van om de jaarlingen te spelen. en deze voor te bereiden voor de toekomstige jaren. Helaas werd er anders over gedacht van hogere hand? en konden vele liefhebbers donderdagavond lezen dat de duiven waarschijnlijk zeer vroeg gelost zouden worden. Zoals verwacht gebeurde dit ook en konden de werkenden een snippermiddag aan vragen bij de werkgevers. Maar zoals altijd is er bij elke vlucht een winnaar en deze belandde deze dag in Zwartsluis.

Jan Hoeben

Onderweg naar Zwartsluis bedacht ik hoe vaak ben ik wel niet via deze dijk naar Zwartsluis gereden voor een reportage van een liefhebber uit Zwartsluis. Bij Houben was ik nog nooit geweest, maar hij was al eens de eerste van de derby der junioren Morlincourt. Zo reed ik voor het eerst naar Hoeben. Via het industrie terrein en jachthaven belandde ik op het Oude Diep.

Achterlangs gereden op een groot deel van het terrein stonden 5 grote en verzorgde duiven- hokken. Alles was verzorgd en Jan Hoeben stond al klaar voor ontvangst. Jan, 80 jaar jong en gehuwd, vader van 4 kinderen heeft in zijn jeugd jaren duiven gehad, maar zijn passie zeilen kreeg de bovenhand en deze sport heeft hij tot zijn 60ste met succes beoefend. Door zijn werk als ijzerhandelaar kwam hij in Friesland bij veel mensen. En waar een duivenhok stond was altijd tijd en interesse voor zijn oude hobby. Zo verhuisde hij een 20 jaar terug naar Zwartsluis en daar werd de draad weer opgepakt met krijgertjes. Deze was hij snel kwijt, en toen werden er duiven aangeschaft van Leen Poortvliet uit Emmeloord. Met deze is hij verder gegaan en in de loop der jaren werd de accommodatie uitgebreid en kwamen er duiven van beter spelende liefhebbers. Bijna was Jan gestopt daar hij een duivenlong heeft, maar door onderzoek en altijd blijven zoeken naar een oplossing heeft hij nu een stofkap en hiermee kan hij naar eigen zeggen altijd met de duiven doorgaan. De laatste weken was Jan niet tevreden met de resultaten en zijn de doffers 3 weken thuis geweest. Normaal worden deze gespeeld op de dagfond, maar vergeleken bij vorig jaar kreeg hij de gang er niet op. Jan die vorig jaar oktober bezoek van een marter op zijn duivinnen hok kreeg, was al zijn duivinnen kwijt. Van diverse liefhebbers kwamen er duivinnen en deze werden gebruikt als weduw duivin. Doordat de doffers niet kwamen, besloot Jan er 15 te spelen op de middaglossing Ruffec, Ondanks dat hij met de winst aan de haal ging, had hij liever gezien dat ze om een uur of 14:00 uur waren gelost. Vrijdagmiddag was Jan op tijd paraat en de duiven werden tussen 18:00 en 20:00 uur verwacht. Jan die bezig was met de verzorging van de andere bleef alert of er niet 1 kwam. Ondanks zijn waakzaamheid ontdekte hij plots een doffer in het hok die hevig koerend en dominant aanwezig was. Het was de 2009-1724678 die om 17:58:34 uur was geconstateerd. Deze doffer maakte een snelheid over 850,973 km van 1322,275 mpm. Deze doffer is dit jaar 2 keer mee geweest op de eendaagse vanaf Sens en vorig jaar was hij van alle dagfond op tijd thuis voor de punten. Jan die niet een man van vele uitslagen en papieren is, heeft deze doffer zelf groot gebracht uit eieren van Tonnie van Dam. De gegevens van de ouders waren nog niet in zijn bezit. Jan moest tot 19:06 wachten op zijn tweede maar om 20:00 uur had hij er 8 thuis en deze vlogen allemaal prijs. De dag van lossing waren er uiteindelijk 10 en zaterdags 4 en zondag liep de laatste binnen. De duiven waren tijdens mijn bezoek al weer in hun oude doen en je kon nauwelijks zien dat ze een 850 km hadden gevlogen. Jan wil ze dit jaar nog 1 maal zetten, maar welke vlucht dit wordt weet hij op dit moment nog niet. Jan bedankt voor het gastvrije ontvangst en nogmaals proficiat.

Eerste 10 Ruffec Sector 4

  • 1          J. Hoeben Zwartsluis
  • 2          Comb. Arends Oude Pekela
  • 3          Comb. G & G de Graaf Zwaagwesteinde
  • 4          Jos Siebum Weiteveen
  • 5          E. van de Linde Zwartsluis
  • 6          G. Kruijer Sappemeer
  • 7          Comb. Gebr. Schrik Ter Apel
  • 8          Comb. Gebr M & J de Boer Urk
  • 9          D. van de Berg Tuk
  • 10        Edgar Grasmeyer Meppel

Coen Brugman

Rutten

Copyright © 2012 Coen & Joost Brugman All Rights Reserved.Karim Pastoor