• 1

Bennie en Loes Homma Balk 1ste Orange Sector 4

Bennie en Loes Homma Balk
1ste Orange Sector 4

Bennie en Loes

Na twee dagen uitstel ging de eerste ochtendlossing van Sector 4 en 3 van start op zondag 26 juni 2011 om 07:00 uur. De eerste kilometers was er N-Oosten wind, deze zou draaien naar Z Westelijk. Op de korte afstand van Sector 3 werden er s’avonds al duiven gedraaid en menig liefhebber in het Noorden van het land zaten dan zondag ook nog lang in de tuin met de hoop op een doorzetter die het hok nog wist te bereiken. Maar het duurde tot 05:38 uur voordat de eerste duif werd geklokt en wel in Balk bij niemand minder dan Bennie Homma.

Bennie en Loes Homma
Om deze mensen voor te stellen is voor bijna niemand nodig, maar voor de nieuwe meerdaagse liefhebbers: Bennie is gehuwd met Loes, samen hebben ze twee dochters en spelen ze al jaren mee in de top van Noord Nederland op de overnachtfond. Bennie is begonnen in Wijckel, later verhuisd naar Balk en hier op het huidige adres speelt hij vandaag zijn 6de Nationale overwinning met de duiven. De behaalde prestaties tot en met ’11 zijn alsvolgt 1ste Nat Wroclow ’95 1ste Nat Bergerac Sector 4 ’98, 1ste Nat St Vincent ’01, 1ste Nat Ruffec Sector 4’05 , 1ste Nat Montauban Sector 4 ’07 en 1ste Nat Orange Sector 4 ’11. Vanaf 2001 stond de naam Bennie Homma al 43 keer op teletekst met en Meerdaagse vlucht. Al met al is de naam Homma een begrip in Nederland.

Orange 2011
Bennie had 6 duiven mee gegeven dinsdagavond in het NIC te Balk. Echt vertrouwen had hij niet. Nadat hij de ervaring had van de voorgaande 2 ochtendlossingen in 2010 waarop hij voor zijn doen veel duiven gewond terug kreeg. Daarom had hij 2 koppels klaargemaakt voor deze vlucht en deze werden aangevuld met 2 niet voor deze vlucht klaargemaakte duiven. Bennie zat de avond daarvoor tot laat in de tuin met zijn ervaring in de loop der jaren dat er eventueel nog een duif door kon komen. Het was een hele heldere nacht, maar een duif kwam er niet. Bennie was ’s morgens zeer vroeg opgestaan in de hoop dat er zeer vroeg eentje zat. Dit was niet het geval. Tot plots om 05.38 uur er een duif aan kwam. Dit was de 2006-4284130, een duivin die op eieren van 14 a 15 dagen broedde en was ingekorfd als 1st getekende van de 6 duiven. Deze duif maakte een snelheid van 995,7 mpm over een afstand van bijna 977 km. De duivin is van de basis die Bennie op zijn hokken heeft, van Herman Brinkman uit Tuk. De vader is Zoon Bergerac. Zoon Bergerac komt uit de Brinkman kweker x de Bergerac. De Bergerac vloog een 1ste Bergerac tegen 5667 duiven en is moeder van de 4de Nationaal St. Vincent en grootmoeder van de 1ste Nationaal Montauban en 2de Nationaal St. Vincent. De Brinkman kweker is vader van 4de NPO Brive en 4de Nationaal St. Vincent en grootvader van de 1ste Nationaal Ruffec, 2de Nationaal St. Vincent en 2de Internationaal Orange, 2de Nationaal Bergerac en 2de NPO Brive. In de voorouders vinden we terug Brinky Boy en Zus Tukse Lady. De moeder is 03-41 en deze komt uit de Blue Surprise x de Golden Girl. Blue Surprise is vader van de Surprise die 14 x prijs vloog op de overnacht en deze komt ook uit het soort van Brinkman. Golden Girl komt uit de Gouden Kweker van Vertelman x de Zus 1ste Nationaal St. Vincent en Brinkman.
Deze duif is nu 13 x gespeeld en vloog 9 x prijs waarvan een 11de Nationaal Bordeaux in 2008 en nu een 1ste Nationaal Orange 2011 vanaf vandaag gaat ze door het leven als “Orangina”. Opmerkelijk detail is dat dit een van de liefste duiven is en altijd mee gaat op de schouders in de hokken als de duiven verzorgd worden bij Loes. Het is een klein duivinnetje en toen ik haar ’s middags in de handen had kon je ook echt voelen dat ze een zware inspanning geleverd had. Volgens Loes gaat ze niet meer mee en heeft ze haar oude dag verdiend met een afsluitende 1ste Nationaal Orange.
Het systeem van Homma is een grote lijnen dagelijks 2 x 1 uur los, oud en jong. Verplicht moeten deze trainen met de vlag. Daarna blijft de hele dag het hok open en kunnen de duiven in en uit gaan. De jonge duiven worden op de jonge duiven en na vluchten gespeeld en als jaarling krijgen ze de openingsvlucht Limoges. Enkele duiven worden door Bennie 3 x gespeeld, maar de meeste duiven krijgen maar 2 meerdaagse vluchten op het programma. De duiven worden opgevoerd in potjes in de bakken. Tussen de meerdaagse vluchten door brengt Bennie de duiven zelf vaak weg richting Amsterdam. Vanaf volgend jaar wil hij proberen de jaarlingen ook op de dagfond te spelen, maar in principe gaan de duiven mee met 1 mand nacht. Het jaar 2011 is nog maar net aan de gang en nu al de 2de Teletekst notering voor de familie Homma in Balk en wel de mooiste plaats die er is op een vlucht. 5de totaal Sector 3 en 4 en 1ste Sector 4. Bennie en Loes van harte proficiat met jullie 6de Nationale overwinning.

Coen Brugman

Rutten

Copyright © 2012 Coen & Joost Brugman All Rights Reserved.Karim Pastoor